www.taxslovenia.com

Poslovanje v Nemčiji

Minimalne urne postavke za delo v Nemčiji

Zakonsko določena minimalna urna postavka za delo v Nemčiji znaša od 1. januarja 2024 12,41 EUR.

Za več informacij o minimalnih urnih postavkah za delo v Nemčiji kliknite tukaj.

Napotitev delavcev na delo v Nemčijo

Nemški Zakon o napotenih delavcih (nem. Arbeitnehmer-Entsendegesetz) ureja
minimalne pogoje za delo in plačilo, socialno varnost in tudi morebitne obveznosti
poročanja nemškim organom (odvisno od panoge).

Za več informacij, kliknite tukaj.

Novosti pri posredovanju delovne sile v Nemčiji (ÄUG)

V Nemčiji je bila sprejeta sprememba Zakona o posojanju delovne sile (Arbeitnehmerüberlassungsgesetz – AÜG), ki vpeljuje dodaten red na trgu delovne sile. Za več informacij o ÄUG, kliknite tukaj.

Pridobitev davčne številke za podjetja in dovoljenje "Freistellung"

Slovenski izvajalec mora zaradi korespondence z nemškim davčnim organom kot tudi zaradi predložitve pri naročniku storitve, pred vstopom na nemški trg pridobiti nemško davčno številko. Pri prvem zaprosilu za davčno številko v Nemčiji, slovensko podjetje običajno avtomatično pridobi tudi dovoljenje za oprostitev 15% gradbenega davka. Za več informacij o pridobitvi davčne številke in dovolitvi za oprostitev gradbenega davka, kliknite tukaj.

Prijava delavcev pred vstopom v Nemčijo (Zoll prijava)

Slovenski delodajalci, ki storitve s svojimi delavci izvajajo v Nemčiji, morajo pred začetkom dela to storitev prijaviti. Po prijavi napotenega delavca v Nemčiji na določenem naslovu, le-ta prejme v roku 4-6 tednov na ta naslov tudi svojo davčno številko, ki ostaja nespremenjena celo življenje. Za več informacij o prijavi, kliknite tukaj.

SOKA BAU

SOKA-BAU pomeni »Service+Vorsorge für die Bauwirtschaft«. Slovenska gradbena podjetja, ki opravljajo delo na nepremičninah v Nemčiji in tja napotujejo na delo svoje delavce, se morajo registrirati pri SOKA-BAU pred začetkom opravljanja dela. Razlog uvedbe SOKA-BAU v  Nemčiji je specifika gradbeništva, ki je izjemno sezonsko naravnano. V dejavnosti gradbeništva se zgodi tudi največ delovnih nesreč. za več informacij o SOKA BAU, kliknite tukaj.

Storitve in cene

Na podlagi nemškega zakona o višini nadomestila za davčnosvetovalne storitve (StBVV, teuerberatervergütungsverordnung) navajamo naš cenik za opravljanje podpornih storitev v Nemčiji.

E: pisarna@gobbs.eu  /  T: 059 071 706  /  www.taxslovenia.com